Nationaal Monument Kamp Vught

Kamp Vught was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland. Het heeft ruim twee jaar als concentratiekamp gefunctioneerd. Tegenwoordig is de geschiedenis te herdenken in dit Nationale Monument. Het museum bevat een binnen- en buitengedeelte. In het herinneringscentrum (museum) zijn de vaste en tijdelijke exposities, de gedenkruimte en de reactiewand te zien. Buiten zie je aan de hand van de maquette hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebrouwen te zien.

Barak 1B

Barak 1B is de laatst overgebleven barak van Kamp Vught (Konzentrationslager Herzogenbusch). Het is de plek bij uitstek waar Nationaal Monument Kamp Vught de geschiedenis van deze historische plaats zo beladen kan tonen. De expositie omvat vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers, al dan niet ten onrechte van medewerking verdachte Nederlanders en Rijkduitsers (1944-1949). Barak 1B vertelt het verhaal van vertwijfeling en hoop, over dromen en idealen, over bewuste keuzes en het toeval en trauma’s en taboes.

Herdenkruimte

In de herdenkruimte vind je persoonlijke verhalen, brieven, dagboeken, foto’s, filmfragmenten en voorwerpen van slachtoffers, daders en omstanders. In deze ruimte wordt het nazistische terreur- en vervolgingssysteem uitgelegd.