Loonse- en Drunense Duinen

Kom uitwaaien

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen: ook wel de Brabantse Sahara genoemd! Dit natuurgebied omvat grote zandvlaktes, heide en bossen. Kom struinen door het stuifzand of maak een fietstocht door de uitgestrekte bossen. Rondom dit natuurgebied kun je genieten van een hapje en een drankje in een van de horecagelegenheden.

Ontstaan van de duinen

In de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel dikke pakketten zand. Het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n hoge zandrug. Hier vind je aan van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Ruim dertig vierkante kilometer stuifzand kan nog steeds elke dag vrij rond waaien.

Natuurherstelproject

Door de groei van de bossen dreigt het stuifzand totaal te verdwijnen. Leefgebieden van bijzondere planten en dieren worden hierdoor ernstig bedreigd. Natuurmonumenten wil dit unieke landschap in stand houden en heeft daarvoor een stuifzandherstelplan opgesteld. De maatregelen uit het plan moeten het gebied weer haar openheid terug geven, zodat de wind zijn werk optimaal kan doen.