Kampina

Door de rijke flora en fauna is dit zonder twijfel één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land. Zo kun je op de Kampina ineens oog in oog staan met een prachtig ree en bij de beken kan ineens een ijsvogel voorbijflitsen. Vergeet dus vooral je fototoestel niet om de mooiste plekken van dit gebied vast te leggen!

Tijdens de wandelroutes wisselen roggeveldjes en bloemrijke akkerranden elkaar af en krijg je een mooi beeld van hoe Brabant er vroeger uitzag. Verder zijn er in dit prachtige stukje natuur vele soorten dieren te ontdekken. Vanaf de uitkijkpunten langs de wandel- en fietspaden kun je deze zelf spotten. Er is van alles te zien en te beleven voor jong en oud. Ervaar het zelf!

Wandelen langs ‘ververste’ vennen

De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten extra aandacht besteed aan de vennen. Het venlanschap is uitgebaggerd en de bomen aan de waterkant gekapt. Het water is nu minder zuur, voedselarmer en de vegetatie is een stuk gevarieerder. In en om de vennen groeien nu ook vleesetende plantjes, zonnedauw en moerashertshooi, soorten die aangeven dat de kwaliteit is verbeterd. En dat moet zo behouden blijven! Als je goed kijkt en geluk hebt, kun je ook salamanders in de vennen zien zwemmen.

Spoordonkse watermolen

Aan het zuidkant van natuurgebied Kampina voorbij het Dal van de Beerze bepalen de overstromingsvlakte en de beek hier het landschap. Tijdens je wandeling zal de Spoordonkse watermolen niet onopgemerkt blijven. Een graanmolen met twee raderen die nog steeds in gebruik zijn en deze draaien er lustig op los! Ook zit er een particulier bezoekerscentrum in de Spoordonkse Watermolen en kun je na een lange wandeling even er lekker iets eten of drinken.