Jachtslot Haanwijk

Een mooi natuurgebied met een rijke historie is te vinden bij Jachtslot Haanwijk vlakbij Sint-Michielsgestel. De naam Haanwijk stamt af rond 1300, maar het huidige huis Haanwijk is pas rond 1649 gebouwd, waar voorheen een hoeve stond. In de loop der tijd kochten adellijke families stukken land rond het huis Haanwijk. Tegenwoordig heeft de natuur vrij spel tussen de cultuurhistorie. Op korte afstand biedt het landgoed een grote afwisseling aan verschillende soorten natuur. Bos, weitjes en statige lanen, het is er allemaal!

Sporen uit de geschiedenis

In de tijd van de Romeinen was er al bewoning in het natuurgebied annex gehucht.  Ook in de Middeleeuwen werd het gebied door mensen gebruikt. Bewijs daarvan is gemakkelijker te zien, bijvoorbeeld aan de lage dijkjes die nog in het gebied liggen. Nog beter zichtbaar zijn latere sporen zoals het landhuis uit de 17de eeuw en lanen in de vorm van een ster uit 18de eeuw. Het gebied beweegt continu met de tijd en dat is nog steeds zo het geval!

Geniet van de historische ambiance

Centraal punt van het landgoed Haanwijk is het uit 1649 stammende huis Haanwijk met zijn oude binnenplaats, ommuurde tuin en eeuwen oude bomen. In de beschutting van de binnenplaats is het Koffie & Theehuis ’ t Haantje gevestigd, waar je onder het genot van een kopje koffie of thee kunt genieten van de historische ambiance. In de natte of koudere periodes is er een gezellige binnenruimte waar je jezelf in vervlogen tijden waant. Vele fiets- en wandelroutes komen langs koffie- en theehuis ’t Haantje, dus deze is zeker niet te missen!