Dommeldal

Ontdek het mooiste beekdal van Noord-Brabant in het Dommeldal! Wandel of fiets langs de hooivelden en bossen of spot de meest verschillende soorten broedvogels. Langs het water vind je vele kleine akkers er graslanden. Door de kronkelende bedding varieert de stroomsnelheid van de rivier, wat voor veel dieren en planten een gunstige leefomgeving biedt. Zo kun je zomaar de ijsvogel, wielewaal, roodborsttapuit of een geelgors tegenkomen. Langs de beek tref je fraaie hooilanden aan met orchidee├źn en bijzondere planten, zoals het moeraskartelblad. In het voorjaar zwemmen in de poelen salamanders en kwaken overal groene kikkers!

Meer op de sportieve tour? Wandel of fiets door dit gebied en laat je verrassen door cultuurhistorisch erfgoed. Je vindt langs het water nog veel oorspronkelijke elementen, zoals de watermolens, de visvijver bij Valkenswaard en de vloeivelden bij Bergeijk.

Ontdek de oudste schuur van Nederland

De hoeve Het Groot Duijfhuis is de oudste, tot nu toe bekende, Vlaamse schuur van Nederland. De Kartuizers bouwden deze schuur in 1525. Het gebouw wordt (gedeeltelijk) open gesteld en benut om de bijzondere natuur- en cultuurwaarden onder de aandacht te brengen. De hoeve is zelfs nagebouwd in miniatuurpark Madurodam!

Steek de Dommel over met het pontje

Eeuwenlang vormde het pontje over de Dommel een korte verbinding tussen Olland en het buurtschap Kasteren. Kerkgangers zijn hier vervoerd naar de Sint-Janskapel. Tegenwoordig is het een belangrijk cultuurhistorisch onderdeel van het Dommeldal. Hier ervaar je de Dommel op zijn mooist. Beleef het Dommeldal zelf!