Beleef de middeleeuwen in het Groene Woud

Boerderij Groot Duijfhuis in het Dommeldal

Het Groot Duijfhuis in Kasteren (Liempde) is misschien wel één van de meest in het oog springende boerderijen van Nederland. De boerderij ligt in het prachtige landschap van het Dommeldal. De eerste gegevens over het Groot Duijfhuis dateren uit de veertiende eeuw. Het had eerst de naam ‘hove ten Acker’, na de komst van een duiventoren in de zeventiende eeuw werd het ‘Groot Duyfhuis’ genoemd. De hoeve was één van de belangrijkste bezittingen van de kartuizers. Deze streng gelovigen monniken leefden rond 1465 twee jaar lang in een klooster vlakbij het Groot Duijfhuis.

Bij het Groot Duijfhuis staat de oudste Vlaamse schuur van Nederland. Bouwkundig onderzoek heeft aangetoond dat de schuur in- of kort na 1525 is gebouwd. Alle telmerken en balken zitten nog precies op de plaats waar ze horen. De schuur werd gebruikt voor de opslag van de oogst en de tiendopbrengsten - een soort belasting - werd afgedragen aan de kloosterorde.

Bezoek het Groot Duijfhuis

Het hele complex, de duiventoren, de boerderij met aangebouwde herenkamer en Vlaamse schuur, is een rijksmonument en wordt beheerd door Brabants Landschap. Het stalgedeelte van de boerderij wordt momenteel verbouwd en ingericht als informatiepunt. Er komen meerdere ruimtes met informatie over de historie van het Duijfhuis en de natuur in de omliggende gebieden. Voor de informatievoorziening werkt Brabants Landschap samen met Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Deze stichting realiseert in het centrum van Liempde bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. Het bezoekerscentrum opent in 2017 haar deuren en wordt het startpunt om Liempde en Het Groene Woud te ontdekken. Groepen kunnen vanuit deze locatie met een gids het Groot Duijfhuis bezoeken.

Wandel door het Dommeldal

In het Dommeldal zijn prachtige wandelroutes uitgezet die langs het Groot Duijfhuis komen, waaronder ommetje De Maai. Wil je liever zelf je route uitstippelen? Dat kan via het knooppuntennetwerk van Het Groene Woud. De routekaart is verkrijgbaar bij de VVV-vestigingen in Het Groene Woud. Je kunt je route ook online uitstippelen op de website van Visit Brabant. Het Groot Duijfhuis is gelegen tussen knooppunt 5 en 6 bij Liempde.

Download wandelroute 'Ommetje De Maai'