Ontdek de cultuur van het Groene Woud

Het Groene Woud is rijk aan cultuurhistorie. Wist je dat in de verschillende kernen nog veel kerken, kapellen, kloosters, boerderijen, torens, molens en bakhuisjes te vinden zijn? Ontdek de cultuur van Het Groene Woud door een bezoek aan een historisch erfgoed, musea of bezienswaardigheid. Tip: Ontdek de invloeden van de Romeinen in Het Groene Woud, de sporen zijn nog op vele plaatsen terug te vinden.

Stap in de voetsporen van Van Gogh

In Helvoirt zijn nog vele sporen van Vincent van Gogh te vinden, waarover hij schilderde en schreef.

Kom naar Helvoirt en beleef Van Gogh.

Bezoek Van Gogh

Historische invloeden

Zo’n 550 jaar geleden stond tussen Liempde en Olland, aan de oevers van de Dommel, het Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. Ruim tweehonderd jaar lang leefden en werkten de Kartuizers als kluizenaar in het stroomgebied van de Dommel. Oude kartuizersgeschriften zijn bewaard gebleven, waardoor er steeds meer bekend is over verblijfslocaties en levenswijzen.

Ook de invloed van de Romeinen in Het Groene Woud was groot. Op verschillende plaatsen in de bodem van Het Groene Woud zijn sporen van de Romeinen gevonden, zoals munten en gebruiksvoorwerpen. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan het Museum Romeins Halder in Sint-Michielsgestel en aanschouw allerlei vondsten uit deze tijd.

Ontdek het Museum Romeins Halder

Rijk aan cultuurhistorie

Het Groene Woud kent een rijke cultuurhistorie. Je vindt er veel kerken, kapellen, kloosters, boerderijen, torens, molens en bakhuisjes. Vaak zijn ze verscholen in de natuur en liggen ze aan fraaie wandel- en fietsroutes.

De Kerkhovense Molen heeft een uniek historisch karakter. Het is een monumentale stellingmolen uit 1895. Daarvoor stond er een houten standerdmolen, maar deze werd in 1895 verwoest. Het is de enige overgebleven molen in Oisterwijk. Neem eens een kijkje bij de Kerkhovense Molen of ontdek wat Het Groene Woud nog meer te bieden heeft.

Bezoek historisch erfgoed