Bezoek Oirschot

Oirschot is een gemeente in de provincie Noord-Brabant. Oirschot bestaat daarnaast uit de dorpskernen Middelbeers, Oostelbeers, Westelbeers en Spoordonk.

Oirschot kent vele monumentale gebouwen van een rijk historisch verleden. De Oirschotse Markt met de meer dan vijf eeuwen oude St. Petruskerk (Basilica Minor) en het uit 1513 daterende voormalig raadhuis is een van de mooiste pleinen van Brabant. Unieke natuurgebieden maken Oirschot tot een groene gemeente. Wil je meer weten over de geschiedenis van Oirschot? Maak dan een uitstapje naar de canon van Oirschot. Buiten de bebouwde kom is het één en al natuur: heide, vennen en voor deze streek specifieke coulissenlandschappen. 

Bezienswaardigheden

Kapel Heilige eik

De oorsprong van deze idyllische en drukbezochte kapel ligt vele eeuwen terug. Er bestaan verschillende versies van de legende. Volgens de legende die Petrus Vladderaccus begin 17e eeuw in een geschriftje noteerde, werd er begin 15 de eeuw op het zand in het riviertje de Beerze een beeldje van Maria met kind gevonden. Dit beeldje van Maria met een kind werd in een seik geplaatst, het beeld werd vereerd door boeren en herders. Waar men het beeld ook heen bracht, uiteindelijk stond het altijd op zijn oorspronkelijke plaats. Men besloot het beeld te plaatsen in een primitief, houten kappeltje; Kapel Heilige eik.

Oirschotse stoel

De Grote Stoel (1958) is een eerbewijs aan het vakmanschap van de Oirschotse meubelindustrie. Het is de grootste houten stoel in Europa.

Spoordonkse watermolen

De, op waterkracht draaiende, watermolen stamt uit 1320 en is de meest westelijke watermolen van Nederland.